۱۴۰۲ خرداد ۱۵, دوشنبه

نکات تعویض پوشال کولر

 نکات تعویض پوشال کولر

در این نوشته با اشاره به نکات تعویض پوشال کولر آبی و سلولزی خواهیم پرداخت. در ابتدا لازم است متذکر شویم که اگر توانایی و مهارت دارید, خودتان اقدام به تعویض پوشال کولر کرده و پیش از آن یک مطالعه اجمالی کنید واگر نه کار را به یک سرویس کار کولر آبی ماهر بسپارید. کولر آبی یک نوع کولر تبخیری است که به طور کلی با خنک کردن هوای داخل اتاقک کولر و دمیدن باد توسط موتور به محیط موجب خنک شدن مکانی میشود که باد کولر به داخل آن پرتاب میشود. به غیر از شدت باد که موتور و لوازم انتقال دهنده و قدرت دینام  آن با توجه به توان دینام موتور آنرا تعیین میکند, بخشی از قطعات کولر وظیفه خنک کردن هوای داخل بدنه کولر آبی را دارند. 

سیکل خنک سازی بدین صورت است که آب از طریق شیر و شلنگ به شناور کولر رسیده و در صورت پایین بودن سطح آب موجود در تشت کولر شناور باز شده و با حد نصاب رسیدن سطح آب جریان آب را قطع میکند. پمپ آب کولر آب را از کف کولر توسط لوله و اتصالات آبرسانی به سمت پوشال ها که معمولا در سه طرف و بعضا در چهار طرف(کولرهای بالازن) قرار دارند , هدایت کرده و پوشال خیس موجب خنک سازی هوای داخل کولر آبی میشود.

از آنجا که ملکول های آب همواره به سمت بخار شدن گرایش دارند, برخی از ذرات آب با گرفتن گرمای آب از هوا محیط و دیگر ذرات اب اقدام به تبخیر کرده و بخشی از مخلوط هوا و قطرات آبی که در کولر میمانند , خنک میشوند. در واقع پوشال کولر با خیس شدن محیطی را فراهم میکند که این پروسه خنک سازی بهبود پیدا کرده و خنک سازی بهتر انجام شود.

در صورتی که پوشال کولر کهنه باشد قادر به خیس شدن وجذب آب نبوده و نمیتواند آنطور که بایستی محیط داخلی کولر را خنک کند. از این رو بهتر است هر سال یا حداقل دو سال یکبار اقدام به تعویض پوشال کولر آبی نماییم. هر چند که این کار نیز باعث قطع شدن درختان بیشتر و آسیب رساندن به محیط زیست میشود.

جنس پوشال کولر معمولا از جنس درختان صنوبر که رنگ سفید داشته و قیمت نسبتا مناسبی دارند تهیه میشود. برای تشخیص اینکه آیا پوشال کولر نیاز به تعویض دارد یا خیر ؟  کافی است به رنگ پوشال دقت کنید و اگر رنگ پوشال روشن بود نیازی به تعویض پوشال نیست و با یک شستشوی ساده میتوانید حداقل یکسال دیگر از این پوشال استفاده کنید.



نکات تعویض پوشال کولر آبی

در کولرهای معمولی هر کولر دارای سه درب پوشال خور بوده و در کولرهای بالازن هر کولر دارای 4 درب پوشال خور است. در هر صورت در بازار پوشال به صورت بسته های 3 عددی تولید و فروخته میشود. یکی از نکات تعویض پوشال کولر آبی اندازه و سایز پوشال کولر آبی است. 

به طور کلی در حال حاضر 5 سایز برای پوشال کولر آبی که سه سایز اصلی و دو سایز متفرقه وجود دارد.  پوشال کولر اتاقی که در حدود 38 در 44 سانتیمتر اندازه داشته و پوشال کولرهای 13000 که کولر صنعتی است و ابعادی سفارشی و خاص دارند.

در بین پوشال کولرهای خانگی و معمولی سه سایز کوچک , متوسط و بزرگ داریم. پوشال کولر 3000-3500 به ابعاد 50 در 75 , پوشال کولر آبی 4500-5000 به اندازه 70 در 85 و پوشال کولر آبی 6500-7000 به طول و عرض 70 در 95 است. البته ممکن است در این بین کولرهای قدیمی یا خاصی باشند که از این سایزهای مذکور کمی بزرگتر یا کوچکتر باشند که با توجه به اینکه این سه سایز به صورت استاندارد تولید میشوند, ممکن است نیاز به برش پوشال و اصلاح سایزبندی آنها نمود.

برای تعویض پوشال ابتدا لازم است که کولر خاموش باشد. در قسمت پایینی درب های کولر یک جای دست برای خارج کردن درهای کولر وجود دارد که با کمی هل دادن و کشیدن درب به سمت بالایی , درب های کولر به صورت کشویی خارج شده و در صورتیکه قادر به انجام اینکار نبودید, با استفاده از پیچ گوشتی فشار را در محل پایینی اتصال درب به کولر بیشتر کنید.

پس از خارج کردن دربهای کولر از جای خود , میله های نگهدارنده پوشال یا پوشال گیرهای کولر را از محل آن خراج کرده و پوشال جدید را جایگزین کرده و پس از تمیزکاری و شستشوی کفی کولر دربهای کولر را سرجای خود قرار دهید.

غیر از تمیز کردن درب های کولر و زدودن آلودگی و خرده پوشال و آشغال های ریز و درشت کولر از نکات مهم حین سرویس کولر آبی و تعویض پوشال کولر نحوه ریزش آب و خیس شدن مناسب پوشال های کولر است. سالم بودن پمپ و باز بودن شلنگ و لوله اتصالات آبرسانی از جمله مواردی است که در حین تعویض پوشال بایستی به آن دقت کنید. چرا که ممکن است با وجود تعویض پوشال کولر آبی به دلیل عدم خیس شدن پوشال کولر , عملیات خنک سازی انجام نشده یا به صورت ناقص انجام شود.

تعویض پوشال کولر سلولزی

کولرهای سلولزی نوعی از کولرهای آبی جدیدتر هستند که به جای پوشال های چوبی از پد سلولزی یا به زبان ساده تر ورقه های کاغذی شیک تر برای خنک سازی استفاده میکنند و به دلیل گران قیمت بودن تعویض هر ساله آنها به صرفه نیست.  به همین دلیل معمولا آنها را هر 4 یا 5 سال یکبار عوض کرده و این مساله باعث کاهش بهروری آنها میشود. از این رو نگارنده معتقد است که استفاده از کولرهای آبی معمولی به صرفه تر و بهینه تر از کولرهای سلولزی است. نحوه تعویض آنها نیز به غیر از سایزبندی تفاوت خاصی با تعویض پوشال کولرهای معمولی ندارد.

زمان تعویض پوشال کولر آبی

اوایل فصل بهار درست موقعی که احساس کردید هوا گرم شده است , بهترین زمان تعویض پوشال کولر آبی است. برای جلوگیری از تابش نور خورشید به شما بهتر است ساعات عصر یا اوایل صبح را برای اینکار انتخاب کرده و یا اگر محل نصب کولر روشن است در ساعات شب نیز میتوان اقدام به تعویض پوشال کولر آبی نمود.

همه نکات تعویض پوشال کولر آبی گفته شد و تنها نکته باقی مانده این است که بعد از نصب مواظب باشید که آب از اطراف پوشال به سمت موتور کولر نپاشد, چرا که ممکن است حتی یک قطره کوچک آب باعث سوختن موتور کولر آبی شود.