روش تعویض شیر بالای رادیاتور شوفاژ و مغزی شیر رفت
دراین نوشتار به روش تعویض شیر بالای رادیاتور شوفاژ و مغزی شیر رفت خواهیم پرداخت.
هر رادیاتور شوفاژ دو شیر دارد. یک شیر بزرگ در قسمت بالای رادیاتور که به شیر رفت مغروف است که یک شیر کوچکتر در قسمت پایین شیر رفت به نام شیر برگشت یا شیر زانوی رادیاتور که هر دو شیر کار قطع کردن جریان سیستم شوفاژ را انجام میدهند. شیر رفت مسیر ورود آب شوفاژ به رادیاتور و شیر برگشت مسیر برگشت به لوله برگشت شوفاژ را کنترل و قطع و وصل میکند. البته معمولا در استفاده از رادیاتورهای شوفاژ برای باز و بسته کردن شوفاز از شیر رفت یا بالا استفاده میکنند و شیر برگشت فقط برای مواقعی مانند جدا کردن رادیاتور از دیوار برای شستشوی رادیاتور و یا تعویض و تعمیر شوفاژ استفاده میشود.
شیرهای رادیاتور دارای سه قسمت اصلی هستند. دستگیره شیر رادیاتور, مغزی شیر و تنه شیر رادیاتور که خود از اجزای کوچکتری تشکیل شده اند. معمولا خرابی شیرهای رفت رادیاتور از قسمت مغزی رخ داده و مشکلاتی که به وجود می آید این است که ممکن است شیر نشتی دهد و یا اینکه باز و بسته کردن شیر مختل شود.
مغزی شیر بالای رادیاتور با پیچ خوردن و حرکت عمودی باعث باز یا بسته شدن و کنترل شدت جریان آب شوفاژ میشود و ممکن است بر اثر رسوب گرفتگی یا گیرپاژ کردن دچار خرابی شود. در صورتیکه شیر بالا یا شیر رفت رادیاتور خراب شود, دو راه برای ادامه کارکردن شیر وجود دارد. البته در صورتیکه به لوازم و تجهیزات مورد نیاز دسترسی نداشته باشیم, میوانیم این شیرهای را به صورت موقت با درپوش مسدود کنیم.
اما برای رفع نشتی و تعمیر شیر رادیاتور راه اول تعویض شیر بالای رادیاتور است و راه دوم تعویض مغزی شیر رفت میباشد.
لطفا بخوانید: قیمت تجهیزات موتورخانه شوفاژ
نحوه تعویض شیر بالای رادیاتور شوفاژ
در صورتی که شیر رادیاتور قدیمی بوده و احتمال میرود که علت نشتی میتواند از فرسودگی کل شیر باشد, به دلیل عدم تفاوت چندان قیمت شیر و مغزی شیر شوفاژ و همچنین عدم تفاوت در سختی کار بهتر است, اقدام به تعویض شیر رادیاتور به صورت کامل بکنیم.
برای اطمینان و کاهش فشار احتمالی میتوانید شیر رفت را نیز کاملا ببندید. بعد از جدا کردن شیر از محل اتصال دنباله شیر به رادیاتور, شیر رفت را از لوله کشی جدا کردن و شیر نو را جایگزین شیر قدیمی کنید. شیر برگشت از یک سر به مهره لوله وصل میشود که اتصال آن کاری ساده ای بوده و نیازی به نوار تفلون هم ندارد. از سمت دیگر شیر برگشت رادیاتور به اتصال لوله کشی متصل است. این قسمت شیر داخل دنده سایز 1/2 بوده و به مغزی آهنی , نیپل یا اتصال لوله کشی بوشن مغزی متصل میشود. برای آب بندی کردن این قسمت نیاز به پیچیدن نوار تفلون روی مغزی و سپس سفت کردن شیر رادیاتور روی آن داریم.
بعد از سفت کردن و آب بندی , مهره رادیاتور را نیز متصل کرده و بعد از باز کردن شیر فلکه ها روند آب گیری و آب بندی رادیاتور را تست میکنیم. برای تعویض شیر بالای رادیاتور نیازی به باز کردن رادیاتور نیست و فقط کافیست که جریان آب قطع شود و برای احتیاط بهتر است که یک تشت و دستمال در دسترس باشد.
در برخی موارد به خصوص در مورد ساختمان هایی که موتورخانه دارند و در صورت قطع نشدن جریان آب ممکن است نیاز به تخلیه کامل سیستم مدار شوفاژ موتورخانه وجود داشته باشد. این مساله کمی سخت بوده و برخلاف تعویض خود شیر, زمان زیادی برده و به همین دلیل اجرت کار را نیز افزایش میدهد.
نحوه تعویض مغزی شیر بالای رادیاتور شوفاژ
نحوه تعویض مغزی شیر رادیاتور شوفاژ تقریبا شبیه تعویض شیر بالاست که بایستی جریان آب قطع شود, در غیر این صورت جهش آب هم باعث کثیف کردن محیط اطراف شده و هم به دلیل داغ بودن آب موجب سوختن دست شما میشود. مشکل اساسی تهیه مغزی شیر رادیاتور منطبق با روی شیر موجود است که بایستی با توجه به برند شیر رادیاتور آنرا تهیه کنید. در اغلب ساختمانها به دلیل قیمت و کیفیت خوب معمولا از شیر رادیاتور گرما, سامین یا گرمافر یا اسامی شبیه به آن درنصب شوفاژ استفاده میشود که میتوانید با پیدا کردن حرف G یا نمادی شبیه آن روی بدنه شیر از مشابه بودن مغزی شیر رادیاتور گرما اطمینان حاصل کنید و برای خرید مغزی شیر رادیاتور به دنبال مغزی شیر گرما بگردید . در صورتیکه شیر رادیاتور مورد نظر متفاوت باشد بهتر است که از تعویض مغزی شیر رادیاتور منصرف شده و کل شیر رادیاتور را عوض کنید.
برای تعویض مغزی شیر رادیاتوربعد از قطع کردن جریان آب شوفاژ, ابتدا دستگیره یا پوسته شیر رادیاتور را با یک پیچ گوشتی چهارسو جدا کرده و بعد از باز کردن کله گی شیر رادیاتور اقدام به باز کردن مغزی با استفاده از یک آچار تخت ,آچار فرانسه یا انبرقفلی میکنیم.
لازم به ذکر است که فقط شیرهای رفت رادیاتور دارای مغزی جداگانه هستند, و در صورت خرابی و نشتی شیر برگشت به دنبال تعویض مغزی آن نباشید.
مساله بعدی این است که با وجود تعویض مغزی ممکن است رسوبات موجود در بدنه شیر یا تفاوت میلیمتری در قالبهای آنها نتوانید به درستی کار تعویض مغزی و آب بندی شیر را به خوبی انجام دهید و بنابراین با توجه به زیاد نبودن تفاوت قیمت شیر رادیاتور و مغزی شیر ما به شما پیشنهاد میکنیم که کل شیر را تعویض نمایید.
تعویض شیر پایین رادیاتور
در صورت نشتی شیر رادیاتور پایین به دلیل عدم وجود قطعات شیر پایین یا شیر رفت شما مجبور به تعویض کل شیر رادیاتور هستید. برای تعویض شیر برگشت یا شیر پایین رادیاتور که به شیر زانوی رادیاتوری نیز معروف است, بعد از قطع کردن مسیر و تخلیه آب شوفاژ داخل سطل بایستی از خالی شدن کل رادیاتور مطمین شوید.
انواع شیر رادیاتور شوفاژ
هر رادیاتور شوفاژ دارای دو شیر رفت و برگشت یا شیر بالا و پایین میباشد. شیر بالا مدار رفت گرمایش را کنترل میکند و کمی بزرگتر است و شیر برگشت در مسیر برگشت قرار داشته و به شیر زانو یا شیرقفلی نیز نامیده میشود.
معمولا در خرابی شیرهای رادیاتور نشتی از شیر بالا اتفاق میفتد و نشتی از شیر پایین به دلیل اینکه کمتر استفاده میشوند کمتر حادث میشود . شیرهای بالا رادیاتور هم به دسته شیرهای معمولی و شیرهای ترموستاتیک تقسیم بندی میشوند.
شیر معمولی یا دستی شیر رادیاتوری است که کنترل شدت جریان توسط کاربر انجام شده و در شیر رادیاتور ترموستاتیک شیر روی یک دمای معین تنظیم و مورد استفاده قرار میگیرد.